miércoles, 19 de marzo de 2008

Si veiés el que es fa en el seu nom...


Seguint una mica el fil que està tenint el blog, sembla una mica obvi que aquest post havia d’estar dedicat a la festa de St. Patrick. Així doncs ni estar una nit sense internet, ni la ressaca endarreriran més aquest, pel que sembla, esperat comentari.

La festa de St. Patrick és una festa religiosa, es celebra el 17 de març ja que es creu que és el dia de l’any 461, o 493 no se sap segur, en el que va morir St. Patrick. Tot i això, amb el temps ha passat a ser un dia on la celebració es relaciona directament amb la defensa i enlairament de la cultura i nació irlandeses, també de promoció mundial des del 1990 tal i com va aprovar el govern.

I per què St. Patrick? Doncs molt senzill, com molta gent ja deu saber, és qui va “cristianitzar” Irlanda, de fet el cristianisme ja havia arribat anteriorment per altres vies, però va ser ell qui va “convertir” el rei més important i els súbdits. Una prova més de com el cristianisme ha condicionat la història d’Europa i les nostres festivitats, tot i que avui en dia tenen més aviat poquet de cristianes i ningú s’ho planteja, total és una simple excusa per muntar una bona festa on tot s’hi val... ningú?? En un dels bars que he anat visitant durant el cap de setmana, com és tradicional per St. Patrick, un irlandès em va dir que no entenia per què se’l considerava el patró d’Irlanda, si els costums celtes pagans són molt més Irlandesos i estan molt més relacionats amb la seva nació... bé, vam decidir celebrar-ho igualment.

Com aquest any ha caigut en dilluns diguem que a la festa de li ha sumat tot el cap de setmana, aquí a Galway no hi hagut res especial durant els cap de setmana, però si a Dublín per exemple, aquí ha sigut ben senzill: anar recorrent pubs des de ben d’hora i després la història ja sabeu com acaba més o menys. Dilluns dia 17 es va celebrar la parade, aquí no és especialment espectacular, segons m’han dit perquè em vaig dormir, la de Dublín és molt més gran, però sens dubte la més espectacular és la de Nova York i altres ciutats yankis, recordant així la gran quantitat de immigrants irlandesos que durant la història ha rebut aquest país.

La tradició, a part de beure tot el que puguis, també diu que has de portar alguna cosa verda o algun shamrock (trèvol, em va agradar la paraula), això del trèvol ve perquè es diu que St. Patrick el va fer servir per explicar la Trinitat als irlandesos, encara que defensem el laïcisme sabem que és la Trinitat, no? Veieu això de les arrels cristianes?

Hi ha una cosa que crec que és interessant comentar sobre la meva experiència en aquest dia de St. Patrick. El dia 17 quan per fi vaig llevar-me, vaig decidir fer una volta pel centre per veure com estava l’ambient. Tot i que durant el cap de setmana hi havia més gent, el dilluns tot es veia de color verd i banderes irlandeses per totes bandes, era una quelcom més diferent... el que em va impactar va ser uns enormes barrets verds, d’aquests tradicionals, però una mica més grans del normal, segur que els heu vist algun cop, doncs el més divertit és que no senties parlar anglès a cap d’ells, de fet una bona part parlaven idiomes bastant comprensibles per mi. Després direm que els de Lloret quan els deixen sortir de casa... començo a canviar d’opinió... em va semblar divertit.

La foto, prometo que és Shop Street el dia de St. Patrick, ben d’hora. Això del trèvol és per a que sembli més típic.

Font 1

Font 2

No hay comentarios: